Újabb sajtótájékoztató – újabb erősítések 2008.06.24.

Völgyi Péter vezetőedzővé való kinevezése és az első idegenlégiós, Calvin Watson szerződéskötése után újabb igen jól csengő nevekkel erősített a Zalakerámia ZTE KK. Patonay Imre szakmai tanácsadóként, míg Trepák Zoltán center poszton fog harcolni a kék-fehérek sikeréért.

Patonay Imre 2 éves szerződést írt alá a ZTE-hez, s szakmai tanácsadóként fogja segíteni Völgyi Péter vezetőedzőt. A klub előjárói elmondták, hogy Patonay-ra azért esett a választás, mert olyan szakembert kerestek, aki megkérdőjelezhetetlen rutinjával ténylegesen a vezetőedző segítségére lehet, több évtizedes tapasztalatával segítheti a játékosok egyéni képzését, az ellenfelek feltérképezését, s nem utolsó sorban segíthet fiatal tehetségek felkutatásában, légiós választásban és ezek csapathoz csábításában. A felelősség, a fő szakmai irányvonal, a meccselés természetesen Völgyi Péter feladata lesz, de ott lesz a mérkőzéseken, a délutáni edzéseken Patonay Imre is, aki folytatja a körmendi iskolában végzendő munkáját, valamint előző klubjában, a Budaörs csapatánál is lesznek apróbb részfeladatai, de természetesen a proritást innentől a ZTE élvezi. A két szakember kölcsönös elégedettséggel áll a munka elé, a felkészülési terven túl már most is dolgoznak a csapat külföldiekkel történő erősítésén is, ahol a kiválasztásban - az adott anyagi keretek figyelembe vételével - teljes autonómiát élvezhetnek.


Trepák Zoltán szintén 2 évre kötelezte el magát a Zalakerámia ZTE KK együtteséhez, s az ő, valamint az amerikai bedobó Watson kiválasztása már az edzői stáb igényei szerint történt. A center érkeztével gyakorlatilag teljesnek mondható a magyar keret, melyet Kámán Tamás, Tóth Ádám, Gáspár Dávid, Simon László, Baki Gergő, Trepák Zoltán és Stárics Kornél fog alkotni, az esetlegesen fennmaradó helyeket fiatal játékosokkal kívánják feltölteni. A Nyíregyházáról érkező Trepák szerződtetésével eldőlt, hogy Keresztes Rafael szerződését nem újítják meg, s hozzá hasonlóan Hoffmann Balázs, Kováts Viktor és Vertetics Ádám sem kap egyelőre új kontraktust.

A Zalakerámia ZTE KK a tervek szerint négy külföldi légióssal vág majd neki a bajnokságnak, 1-es, 4-es és 5-ös posztú játékost szeretnének még igazolni, akiknek szeptemberben kellene érkezniük.Trepák Zoltán 1977-ben Budapesten született. Remek fizikai adottságainak köszönhetően hamar a kosárlabda mellett kötött ki, s az akkoriban jó utánpótlás műhelynek számító Csepelnél kezdett el kosarazni. 19 évesen Szombathelyre költözött, ahol a Falco fekete-sárga mezében mutatkozott be az elsőosztályban. 3 vasi szezont követően Szolnokra került, ahol az Ivkovics fémjelezte Olajban edződött, s jutott egyre komolyabb szerephez mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 4 szezonon keresztül volt meghatározó kiegészítő játékos, 2001-ben a magyar nemzeti válogatottba is meghívót kapott a szövetségi kapitánytól. 2003-ban került Kaposvárra, ahol harmadik csapatával is döntőbe jutott, s ezúttal a siker sem maradt el, karrierje első bajnoki címét is begyűjtötte, “tettestársa” ezúttal is Sztojan Ivkovics volt. Trepák Zoltán 2 éve tette át székhelyét Nyíregyházára, ahol Sitku Ernő és az aktuális center-légiós tehermentesítésének feladata jutott rá, melyet a rendelkezésére álló rövid játékidő alatt teljesített is. Az idei szezonban a szlovák Igló ellen nemzetközi kupában a kosaras társadalomban csak “Trepi”-nek becézett középjátékos karriercsúcsát is beállította, 28 pontig jutott. Trepák Zoltán igazi center alkat, 210 centijéhez 115 kiló is társul, ám a palánktól távol sem jön zavarba, mind középtávolijai, mind triplái életveszélyesek. Tóth Ádámmal ketten különböző, ám egymást jól kiegészítő játékstílust képviselnek, s egy-két külföldi magasemberrel kiegészülve minőségi módon oldhatják meg a jövő évi ZTE center-feladatait.Hányszor zengett fel az örök rivális Körmend csapatának jól ismert rigmusa: “Patonay Imre, meghajlunk előtted, a Körmendi Dózsát az egekbe emelted"! Akár Zalaegerszegen, akár a körmendi katlanban számtalanszor volt hallható a vasi kisváros kosárlabdacsapatának legemblematikusabb figurájáról szóló nóta, vagy inkább dicshimnusz – utóbbi kifejezés sem túlzó talán. Ami korábban talán elképzelhetetlennek tűnt – mára valósággá vált: Patonay Imre a ZTE szakmai stábjában jut szerephez.

Az 55 éves Patonay-t egész élete Körmendhez kötötte. Előbb a klub játékosa volt, majd szinte örökös szakvezetője. Noha a vezetőedzői posztot többször más birtokolta, vagy akár Fodor Péterrel, Déri Csabával, Zsebe Ferenccel, Sabáli Balázzsal együtt dolgozott – ám szakmai véleményére mindig adtak a legeredményesebb vidéki csapatnál. Nem hiába, hisz vele ért fel először a csúcsra 1987-ben a piros-fekete alakulat, vele szárnyalt a nemzetközi kupában, az ő kezei közül került ki többek között Németh István, vagy a Fodor testvérek, ő csábított rengeteg tehetséges fiatal játékost a vasi kisvárosba, s 1993-tól 1997-ig ő felelt Magyarország férfi felnőtt válogatottjának munkájáért is. Egészen tavalyig elképzelhetetlen volt, hogy Körmenden kívül máshol is lehet edző a helyi Somogyi Béla iskolában is 35 éve dolgozó Patonay, ám viszonya megromlott a vezetőkkel, s Budaörsön kötött ki, az NB I/B-s fővárosi csapat szakvezetője lett. Munkája ezúttal sokkal rövidebb lett az előzőeknél, ugyanis 2008. július 24-én elfogadta a Zalakerámia ZTE KK ajánlatát, s szakmai tanácsadóként fog tevékenykedni a klubnál.

Patonay érkeztével olyan erős szakmai stáb állt fel a ZTE-nél, melyre a klub nem jelentéktelen történelmében sem találhatunk hasonló példát. Völgyi Péter a fiatal generációból érkező edzők legtehetségesebbje, a “korelnök” Patonay Imre szakmai rutinja az egész országban egyedülálló, s mellettük az utánpótlás vonalán is olyan szakemberek dolgoznak, akiket több helyütt is minden bizonnyal szívesen fogadnának akár vezetőedzőként is. Kis Attila a helyi viszonyokat nagyon jól ismeri, s nem mellesleg 3 szezonban is volt NB I-es csapat edzője, de ugyanez elmondható a ’80-as és ’90-es évek legjobb játékosáról Heinrich Róbertről, valamint volt edzője a felnőtt csapatnak Kovács László és Halász István is, akik most mind a ZTE sikerért dolgoznak, s az utánpótlást segítik.

(A felhasznált képek a http://www.szon.hu/special/nykk, a www.delfinek.hu, valamint a http://www.bckormend.hu/ oldalról származnak.)

EXTRA:
Egy 8 évvel ezelőtti Duna TV-s felvétel a "Patonay-vehemenciáról" - az alábbi címen:
http://youtube.com/watch?v=rBUJ8HyYgwI

forrás: Zalakerámia ZTE KK; -Á-